jom baca

Monday, May 21, 2012

JACKIE CHAN UMUM PERSARAAN


Mesti ramai yang terkejut dengan tajuk di atas. Tapi itulah hakikat sebenar. Menurut berita yang Bahtera Hidup dapat, bintang kung fu kesayangan Asia ni telah mengumumkan persaraannya untuk melakonkan filem-filem aksi.

Beliau merasakan sudah terlalu tua untuk melakonkan babak aksi, pertarungan dan sebagainya. Maklumlah, umur pun dah menjangkau 58 tahun.

Jackie Chan telah melakonkan 100 filem aksi sepanjang kariernya hinggalah terkenal di Hollywood. Filem terbaru beliau, "Chinese Zodiac" merupakan filem aksi terakhirnya.

"Ini adalah filem terakhir saya, saya bukan muda lagi. Sudah terlalu penat. Dunia kini semakin banyak kekejaman. Menjadi dilema- saya suka berlawan, saya suka aksi. Tapi saya benci kekejaman" Ujarnya.

Tapi anda semua jangan risau, Jackie Chan bukan bersara terus. Beliau hanya bersara dari melakonkan filem aksi. Lepas ini, hanya nak melakonkan watak-watak serius macam Robert De Niro.

Chan cakap lagi " Saya tidak hanya mahu menjadi pelakon aksi sahaja. Saya hendak jadi belakon sebenar. Saya manu penonton tahu, saya bukan sahaja pelakon komedi. Saya boleh berlakon. Lama-kelamaan, saya akan tunjukkan, Jakie Chan sebenar.

Jackie Chan memulakan kariernya sebagai pelakon lagak ngeri atau stuntman dalam filem Bruce Lee, :Fist of Fury" dan "Enter the Dragon" di awal tahun 70an.

Jadi, selepas ini, tak dapat lah kita tonton aksi-aksi beliau dalam filem-filem terbarunya. Adakah anaknya akan menjadi pelapis?

Jackie Chan dan anak bujagnya

No comments: